Vilka program erbjuder Aspero?
Aspero erbjuder två högskoleförberedande program som ger bred behörighet till vidare studier, Ekonomiprogrammet och Samhällsprogrammet.
Erbjuder Aspero valbara kurser?
Aspero erbjuder alltid fördjupningskurser som genererar meritpoäng eller ökad behörighet såsom (Nk2, Ma3, Ma4, En7). På vår hemsida finns fullständiga poängplaner där du kan se alla valbara kurser.
Vilka idrotter finns på skolan?
På Aspero Halmstad erbjuder vi profilträning under alla tre gymnasieåren inom fotboll, golf, handboll, ishockey, innebandy samt gym/fitness. På gym/fitness går elever som vill kombinera sin ordinarie idrott med fysisk utveckling eller elever som gillar träning och en hälsosam livsstil. Inom handboll och golf erbjuder vi NIU (Nationellt Godkänd Idrottsutbildning) samt Elit inom fotboll.
Hur bedrivs undervisningen?
Aspero bedriver 1-1 pedagogik vilket bl.a. innebär att varje elev har en egen dator (MacBook) under sin gymnasietid hos oss. Datorn tillsammans med vår lärplattform It´s Learning underlättar för elev och vårdnadshavare då allt finns samlat på ett ställe. Det underlättar mycket för våra elever som lägger mycket tid på träning, matcher och tävlingar. Lektionerna bedrivs traditionellt med varierande undervisningsformer och vi har fokus på formativt arbetssätt och formativ bedömning. Den mindre skolan bidrar till att varje enskild elev blir sedd i undervisningen. Både våra lärare och tränare får toppbetyg i vår enkätundersökning som genomförs varje år.
Hur ser Aspero på undervisningens värde?
Eftersom många av våra elever tränar och tävlar mycket på fritiden är lektionerna i fokus. Samtliga lektioner är lärarledda och få lektioner ställs in. Pedagogerna har välplanerade lektioner och studiero är ytterst prioriterat.
Vad är det för skillnad på idrottsprofil, NIU och Elit?
De flesta eleverna på Aspero har valt någon av våra profilutbildningar. För oss är det viktigt att alla elever får samma förutsättningar oavsett nivå. Det innebär att våra profilelever får samma tillgång till instruktörer, sjukgymnastik, studiestöd, kost m.m. som våra NIU- och Elitelever.
Till skillnad från många andra idrottsskolor så erbjuder Aspero vald idrott alla tre gymnasieåren, oavsett om man går profil, NIU eller Elit. Elever som valt NIU eller Elit har generellt ett träningspass mer i veckan samt mer idrottsteori.
När och var ligger träningarna?
Träningarna bedrivs på förmiddagarna under tisdagar, onsdagar och torsdagar. Går du profilinriktningen tränar du två gånger i veckan medan NIU/Elit-inriktningen tränar tre gånger i veckan. Vi använder oss av Halmstad Arena, Högskolehallen, Idrottscentrum, Nordic Wellness, Halmstad Arena, Kombihallen, Halmstad Golfarena, Halmstad GK och Haverdals GK.
Hur transporterar eleverna sig mellan träning och skola?
Vi har förlagt träningen först på dagen för att minska transporterna. De flesta går, cyklar eller tar sig med buss mellan träningsanläggningen och skolan. Skolschemat är anpassat efter elevernas träningar och ställtider.
Aspero har riksintag, vad innebär det?
Det innebär att man söker på samma villkor oavsett vilken region i Sverige man kommer ifrån.
Kan man söka Aspero även om man har lite lägre betyg?
Ja, om man vill gå på en skola som generellt brukar ha högre antagningspoäng ska man välja den skolan i första hand. Antagningspoängen varierar från år till år och det vore synd om du vill gå på en skola, men inte söker och upptäcker i efterhand att du hade kommit in med dina betyg. Om du inte skulle komma in på ditt förstahandsval söker du automatiskt ditt andrahandsval.
Måste man vara duktig i sin idrott för att söka Aspero?
Nej, på Aspero har alla elever olika nivåer och målsättningar. Skolans välutbildade tränare coachar dig efter ditt utvecklingsläge och dina ambitioner.
När och hur ansöker jag till Aspero?
Sista ansökningsdatum till program och skola brukar vara kring 1 februari men fråga din SYV eller Aspero för exakt datum då det skiljer sig åt mellan regionerna. Din SYV kan även hjälpa dig med din ansökning. Din profilidrott uppger du i din ansökan.
Söker du NIU ska det göras senast 1/12. Specialförbundet har olika ansökningsprocedurer, inom vissa idrotter ansöker man via specialförbundens portaler och inom andra idrotter söker man direkt till Aspero. Du kan få information om just din idrott här på Asperos hemsida eller är du välkommen att kontakta Asperos idrottskoordinator.
Har Aspero något eget kösystem?
Nej, eleverna söker program och rangordnas av antagningskansliet efter elevens betyg. För de elever som deltar på en NIU-uttagning (Nationellt Godkänd Idrottsutbildning) gör Specialförbunden i samverkan med Asperos instruktörer en rangordning utifrån särskilda kriterier.
Om man får en NIU-plats, är man garanterad en plats på skolan då?
Nej, eleven måste komma in på sitt valda program på skolan också.
Varför ska man välja Aspero?
Framförallt är det en speciell stämning på skolan som upplevs familjär. Att det är färre elever än på andra skolor och att alla elever idrottar är en bidragande orsak. Eftersom det är en mindre skola får du som elev en nära relation till elever, tränare och lärare.
För att du ska kunna prestera inom idrotten och studierna krävs att helheten fungerar. Asperos koncept bygger på att hjälpa eleverna med att få ihop alla delar, allt ifrån ditt fysiska och psykiska mående till kost, träning, relationer, studier och läxhjälp. Eleverna känner att rektor, lärare, tränare och övrig personal samverkar kring eleverna på ett unikt sätt.
Det råder en hög kompetens bland våra välutbildade och meriterade tränare och lärare vilket leder till en stor individuell utveckling.
Om du vill gå på en lugn och trygg skola där du blir sedd och kan kombinera kvalitativ utbildning med professionell träning är Aspero ett självklart val. Du blir verkligen förberedd på framtida utmaningar och kommer stå väl rustad för att möta de utmaningar som väntar efter gymnasiet, oavsett om det gäller studier eller idrott.
Serverar ni mat på skolan?
Ja, maten är en mycket viktig del för Aspero! Inom många skolor drar man ner kostnaderna för elevluncher men för Aspero är det prioriterat område. För att orka med en ökad träningsbelastning erbjuder Aspero en näringsrik kost och rikliga portioner. Maten får väldigt höga omdömen i våra elevutvärderingar.
Hur ser elevhälsan ut på Aspero?
Elevhälsan på Aspero består av rektor, skolsköterska, kurator och speciallärare. Vi har en skolläkare knuten till oss via vårdcentral och erbjuder snabb tillgång till sjukgymnastik. Eftersom Aspero är en mindre skola upptäcker och agerar all personal snabbt om någon elev skulle må psykiskt, fysiskt eller socialt sämre.
När och varför startades Aspero?
Aspero Idrottsgymnasium är en friskola som startades 2002 i Halmstad av ett antal engagerade personer för att tillmötesgå idrottsföreningars och idrottsungdomars behov.
De ledande idrottsklubbarna i Halmstad: Drott (handboll), Hammers (ishockey) och HBK (fotboll), hade under flera år känt av att deras talanger lämnade staden för att utvecklas idrottsligt på riksidrottsgymnasier på olika platser utanför hemorten och att de därigenom förlorade lovande spelare och tappade potentiell utveckling för lagen. De hade uppvaktat Halmstads kommun med förfrågan om att inrätta en idrottsprofil för stadens lovande unga idrottare, men utan att få gehör. Samtidigt hade klubbarna ett sedan tidigare gott samarbete med Lill-Marie Drotz (VD Aspero 2002-2015) genom hennes dåvarande arbetsplats på ett utbildningsföretag, som genomförde utbildningar för att spelare skulle ha en civil grund att stå på efter idrottskarriären. Detta personliga samarbete var grunden till att man gemensamt började fundera över hur det skulle vara möjligt att lämna in en ansökan om att starta ett fristående gymnasium med idrottsinriktning.
Hallands Idrottsförbund agerade aktivt stödjande och medverkade i förankringsarbetet med klubbar och föreningar.
Vad är det för skillnad på en friskola och en kommunal skola?
Skillnaden har att göra med vem som driver skolan. En kommunal skola drivs av kommunen. En friskola är en skola som inte drivs av kommunen, men som ändå finansieras av skattemedel.
Friskolor kan ha olika typer av ägare, exempel privata företag, stiftelser eller ideella organisationer.
Oavsett vilken huvudman skolan har, följs läroplanen.
Aspero drivs av Aspero Friskolor AB som ägs av Lill-Marie Drotz. Lill-Marie har ägt skolan ända sedan start och har ett stort engagemang för verksamheten. Vår ägare har sedan start värnat om småskaligheten och att alla ska bli sedda, både elever och personal.
På Aspero upplevs ett stort engagemang från skolledning och medarbetare vilket kan förklaras med att vi är en friskola och dessutom en mindre sådan. Friskolornas Riksförbund har presenterat följande resultat från Skolinspektionens undersökning om nöjdhet;
Lärare på friskolor ger bättre omdömen om sin arbetsplats än lärare på kommunala skolor i alla frågor som Skolinspektionen ställt.
Några av de frågor där skillnaden i svar från lärarna är som störst är ledarskapets kärnområden såsom om rektorn på skolan har kunskap om det dagliga arbetet, främjar elevernas kunskapsutveckling och tar ansvar för det pedagogiska arbetet.
I motsats till kritiken mot att friskolor skulle lägga lite resurser på elevhälsovård så är friskolelärare långt mer nöjda med beredskapen för att i det dagliga arbetet hantera situationer som kräver elevhälsogruppens kompetenser (8,2 jämfört med 7,3 på en tiogradig skala).
Föräldrar på friskolor ger bättre omdömen om sin skola än föräldrar på kommunala skolor i alla frågor som Skolinspektionen ställt.
Föräldrar till elever i friskolor ger klart högre omdömen om sin generella nöjdhet med sitt barns skola (8,6 jämfört med 7,6 på en tiogradig skala).
Valfrihetens möjligheter visar sig i att föräldrar på friskolor ger klart högre omdömen i frågan om undervisningen i skolan passar mitt barns sätt att lära sig (8,0 jämfört med 7,0 på en tiogradig skala).
Hur kan jag få mer information om Aspero?
Du är välkommen att kontakta vår rektor eller idrottskoordinator för fler frågor. Du kan också få en bild av skolan genom att följa oss på Facebook eller Instagram.
Rektor
Magnus Isaksson
magnus.isaksson@aspero.nu
Tel: 035-136912
Idrottskoordinator
Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@aspero.nu
Tel: 035-136906
No results found