Frågor & Svar

Göteborg

Om idrotterna

Vilka idrotter finns på skolan?

På Aspero Göteborg erbjuder vi profilträning under alla tre gymnasieåren inom fotboll, tennis och Funktionell fitness. På Funktionell fitness går elever som vill kombinera sin ordinarie idrott med fysisk utveckling eller elever som gillar träning och en hälsosam livsstil. Inom fotboll och tennis erbjuder vi NIU (Nationellt godkänd idrottstbildning).

När och var ligger träningarna?

Träningarna bedrivs på förmiddagarna för att du ska återhämta dig till din kvällsträning. Går du profilinriktningen tränar du två gånger i veckan medan NIU-inriktningen tränar tre gånger i veckan. Aspero Idrottsgymnasium ligger i Prioritet Serneke Arena som skapar en fantastisk elitmiljö för eleverna, idrott och studier under samma tak! Den specifika tennisträningen bedrivs i Ullevi TK:s anläggning.

Att ansöka

Aspero har riksintag, vad innebär det?

Det innebär att man söker på samma villkor oavsett vilken region i Sverige man kommer ifrån.

Kan man söka Aspero även om man har lite lägre betyg?

Ja, om man vill gå på en skola som generellt brukar ha högre antagningspoäng ska man välja den skolan i första hand. Antagningspoängen varierar från år till år och det vore synd om du vill gå på en skola, men inte söker och upptäcker i efterhand att du hade kommit in med dina betyg. Om du inte skulle komma in på ditt förstahandsval söker du automatiskt ditt andrahandsval.

Måste man vara duktig i sin idrott för att söka Aspero?

Nej, på Aspero har alla elever olika nivåer och målsättningar. Skolans välutbildade tränare coachar dig efter ditt utvecklingsläge och dina ambitioner.

När och hur ansöker jag till Aspero?

Sista ansökningsdatum till program och skola brukar vara kring 1 februari men fråga din SYV eller Aspero för exakt datum då det skiljer sig åt mellan regionerna. Din SYV kan även hjälpa dig med din ansökning. Din profilidrott uppger du i din ansökan.

 Söker du NIU ska det göras senast 1/12. Specialförbundet har olika ansökningsprocedurer, inom vissa idrotter ansöker man via specialförbundens portaler och inom andra idrotter söker man direkt till Aspero. Du kan få information om just din idrott här på Asperos hemsida eller är du välkommen att kontakta Asperos idrottskoordinator.

Har Aspero något eget kösystem?

Nej, eleverna söker program och rangordnas av antagningskansliet efter elevens betyg. För de elever som deltar på en NIU-uttagning (Nationellt Godkänd Idrottsutbildning) gör Specialförbunden i samverkan med Asperos instruktörer en rangordning utifrån särskilda kriterier.

Om man får en NIU-plats, är man garanterad en plats på skolan då?

Nej, eleven måste komma in på sitt valda program på skolan också.

Vad är unikt med Aspero

Varför ska man välja Aspero?

Framförallt är det en speciell stämning på skolan som upplevs familjär. Att det är färre elever än på andra skolor och att alla elever idrottar är en bidragande orsak. Eftersom det är en mindre skola får du som elev en nära relation till elever, tränare och lärare. För att du ska kunna prestera inom idrotten och studierna krävs att helheten fungerar. Asperos koncept bygger på att hjälpa eleverna med att få ihop alla delar, allt ifrån ditt fysiska och psykiska mående till kost, träning, relationer, studier och läxhjälp. Eleverna känner att rektor, lärare, tränare och övrig personal samverkar kring eleverna på ett unikt sätt. Det råder en hög kompetens bland våra välutbildade och meriterade tränare och lärare vilket leder till en stor individuell utveckling. Om du vill gå på en lugn och trygg skola där du blir sedd och kan kombinera kvalitativ utbildning med professionell träning är Aspero ett självklart val. Du blir verkligen förberedd på framtida utmaningar och kommer stå väl rustad för att möta de utmaningar som väntar efter gymnasiet, oavsett om det gäller studier eller idrott.

Allmänt om skolan

Serverar ni mat på skolan?

Ja, maten är en mycket viktig del för Aspero! Inom många skolor drar man ner kostnaderna för elevluncher men för Aspero är det prioriterat område. För att orka med en ökad träningsbelastning erbjuder Aspero en näringsrik kost.

Hur ser elevhälsan ut på Aspero?

Elevhälsan på Aspero består av rektor, skolsköterska, skolkurator, studie- och yrkesvägledare och speciallärare. Vi har en anställd skolläkare och erbjuder även snabb tillgång till sjukgymnastik. Eftersom Aspero är en mindre skola upptäcker och agerar all personal snabbt om någon elev skulle må psykiskt, fysiskt eller socialt sämre.

Asperos bakgrund

När och varför startades Aspero?

Aspero Idrottsgymnasium är en friskola som startades 2002 i Halmstad av ett antal engagerade personer för att tillmötesgå idrottsföreningars och idrottsungdomars behov. De ledande idrottsklubbarna i Halmstad: Drott (handboll), Hammers (ishockey) och HBK (fotboll), hade under flera år känt av att deras talanger lämnade staden för att utvecklas idrottsligt på riksidrottsgymnasier på olika platser utanför hemorten och att de därigenom förlorade lovande spelare och tappade potentiell utveckling för lagen. De hade uppvaktat Halmstads kommun med förfrågan om att inrätta en idrottsprofil för stadens lovande unga idrottare, men utan att få gehör.

Samtidigt hade klubbarna ett sedan tidigare gott samarbete med Lill-Marie Drotz (VD Aspero 2002-2015) genom hennes dåvarande arbetsplats på ett utbildningsföretag, som genomförde utbildningar för att spelare skulle ha en civil grund att stå på efter idrottskarriären. Detta personliga samarbete var grunden till att man gemensamt började fundera över hur det skulle vara möjligt att lämna in en ansökan om att starta ett fristående gymnasium med idrottsinriktning. Aspero Idrottsgymnasium i Göteborg startades 2003.

Mer information

Hur kan jag få mer information om Aspero?

Du är välkommen att kontakta vår rektor eller idrottskoordinator vid fler frågor. Du kan också få en bild av skolan genom att följa oss på Facebook eller Instagram. Rektor Jens Naezer jens.naezer@asperofriskolor.se Tel: 031-3378902 Idrottskoordinator Johanna Sundell johanna.sundell@asperofriskolor.se Tel: 031-3378903